400 jaar eten

dining room table close up

Het oude stadscentrum, beter bekend als De Wallen van Amsterdam is al eeuwenlang een smeltkroes van culturen. De ooit zo belangrijke haven aan het IJ zorgde voor een bloeiende handel en een continue toestroom van nieuwe inwoners afkomstig uit alle windrichtingen. Joden, Hollanders, Fransen en Portugezen woonden dicht op elkaar in die oudste vierkante kilometer.  Geen wonder dus, dat ook de eet- en drinkcultuur hier veelzijdiger werd dan in de rest van Nederland. Als het gaat om de rijkdom aan geuren en smaken in het oude Amsterdam, dan duurt de Gouden Eeuw nu al 400 jaar.

Het programma duurt vier uur en ziet er als volgt uit:

Ontvangst in Grand Hotel The Grand.
In Hotel The Grand worden we welkomgeheten door Rob van Hulst. Onder het genot van een glas Champagne geeft hijgrandeen korte inleiding over dit programma. In deze prachtige locatie heeft de tijd stilgestaan.
Discussies, steekpenningen en amor hebben de afgelopen eeuwen huisgehouden in dit voormalige stadhuis. Ook zijn hier onze huidige koningin Beatrix en Claus in het huwelijk getreden.
Korte rondleiding door The Grand.
We gaan kijken naar prachtige privé-vertrekken van o.a. onze burgemeesters en H.M. de Koningin. Uiteraard met zeer vakkundige uitleg.

Rondleiding “Vierhonderd Jaar Culinair Amsterdam”.
Tijdens de rondleiding door het oudste stukje van Amsterdam zullen tal van verhalen over eten en drinken de revue passeren. Oude en nieuwe smaken zullen tijdens de tour geproefd worden. Uiteraard kunnen er vragen gesteld worden. Ook aspecten als “wie er wonen, wat ze eten en een informeel praatje maken dit arrangement tot een feest. Hieronder debloemenlocaties die wij facultatief bezoeken tijdens de proeftour.

Jemi Bloemsierkunst
Locatie: Warmoesstraat. Thema: Bloemen toen en nu.
Hier geeft Marjan Hamersma een korte uitleg over eetbare bloemen. Ze geeft colleges over de hele wereld wat betreft eetbare bloemen. We gaan tulpenblad proeven met zalm en (nieuwe) haring met viooltjes zoals dat vroeger verorberd werd.
Ook een biedemeijer moet eraan geloven.

of:
Bewoner op de Wallen
Locatie: Oudezijds Achterburgwal. Thema: Brood en Bier toen en nu.olofspoort
In een van de oudste huisje in de binnenstad (tegen de dijk, de Warmoesstraat aangebouwd) worden we welkom geheten door de bewoner. Hier gaan wij brood proeven zoals dat door de rijken (tarwe) en  armen (rogge) gegeten werd. Het scharrebier, destijds gemaakt van gekookt grachtenwater, is wordt speciaal voor ons gebrouwen.

of:
Proeflokaal De Olofspoort
Locatie: Olofspoort, Thema: Genevers; Likeuren.
In dit proeflokaal (pand uit 1618) van Amsterdam komen heden en verleden aan bod. Zoet, zuur, zout en bitter zullen de tong passeren in een elementaire cursus proeven.

ons_lieve_heer_op_solder_2012

of:
Kamerverhuurbedrijf:
Locatie: Bordeel in de Monnikenstraat, Thema: Oesters en Champagne.
Het is hier erg klein. We worden hier welkom geheten in een van de mooiste kamertjes op de Wallen. De nering ligt even stil wanneer wij komen proeven. Het is kort,  maar met heftige smaken.

of:
Ons Lieve Heer op Solder
Locatie: Oudezijds Voorburgwal, Thema: Rode wijn  en “Ghecloven Nonnen”.
In de mooiste schuilkerk van Nederland gaan we hemelse wijnen proeven gelardeerd met *gevulde eieren, een recept uit de 15e eeuw. Uiteraard krijgen wij een korte privérondleiding door dit prachtige museum.

hofjevanwijsof
Wijs en Zonen:
Locatie: Zeedijk,
Thema:  kofffie & likeur.
Lex, de eigenaar gaat voor ons koffie branden, laat het ruiken en proeven. Drie smaken brengen ons weer bij zinnen: Costarica, Java en Kenia.400 jaar eten

Prijs Gasten Duur Inclusief
€235,- minimaal 10 4 uur Rob van Hulst & proefteam verzorgen dit arrangement